loader
+90 552 300 56 00
info@propelpellet.com

              Pelet (Pellet) Nedir? Pelet Yakıt Nedir?

               Türkiye’de pelet ilk olarak yem sanayinde pelet yem olarak öğrensek de bu günlerde pelet çoğunluk olarak pelet yakıtı olarak bilinmeye başladı.
Pelet İngilizceden Türkçe’ye gelen birçok kelimeden biridir ve Türkçe de tam olarak anlamı topaktır.
Pelet nedir? Sorusuna verilecek cevap tam olarak “herhangi maddeyi yada maddeleri sıkıştırarak küçük parçalar haline getirmektir. Bunu yapmanın bir çok sebebi vardır;
# Çeşitli ürünleri kullanarak karışım yaparak stabilizasyon sağlamak örneğin yem pelet
# Düzenli geometrisi ve küçük boyutu çok ince kalibrasyonla otomatik beslemeye uygun olması açısından ağaç talaşından üretilen yakıt pelet
# Taşıma kolaylığı olsun diye yapılan pelet (ayçiçeği küspesi) VS…

            Pelet Yakıt Nedir?

                 Pelet yakıtları (Peletler) sıkıştırılarak ortaya çıkan organik madde ya da biokütlelerden üretilen bioyakıtlardır. Pelet yakıtı üretimi için birçok biokütle kullanılabilir örn; endüstriyel atıklar gıda atıkları, tarımsal atıklar, orman ürünleri atıkları(talaş), odun ve ağaçlar. Pelet sınıflandırmasında 3 temel içerik önemlidir bunlar: peletin ısıtma değeri(kalorisi), nem ve külüdür. Pelet nasıl yapılır merak ediyorsanız Pelet üretimi sayfamıza bakabilirsiniz

              Talaş (ağaç) Pelet Yakıtları


                Sıkıştırılarak yapılan orman ürünleri atıklarından veya direk orman ürünlerinden yapılan yakıt olarak kullanılan pelet türüdür ve en çok kullanılanıdır. Bunun en büyük sebeplerinden biri olan ve pelet sınıflandırmasında kullanılan kül, nem ve kalori değerlerini optimumunu sunar.Orman ürünlerinden yapılan pelet ilk tercih sırası olsa da ağaçlara göre ağaçlarında kül oranları kalorileri farklıdır bunun için pelet kalorisi yazısına bakabilirsiniz.

              Neden Pelet?

                Ekonomik, konforlu, çevreci olması neden pelet sorusuna çok kısa ve sade bir cevaptır.Neden pelet sorusuna Türkiye’de ilk önce konfor olarak bakılmaktadır bunun da sebebi tam olarak oturmamış pelet kazanları ve yakıt olarak kullanılan peletlerdir ancak 2018 yılında pelet kazanları Avrupa standartlarına ulaşmıştır. Bununla beraber gün geçtikçe artan kaliteli pelet üreten tesisler artmaktadır. 2018 yılından itibaren konforun yanına artık gönül rahatlığı ile ekonomik de diyebiliriz.

                Karbon salınımı az olan ve yenilenebilen enerji olduğu için pelet kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.

              Pelet mi kömür mü ? 

                En çok merak edilen sorulardan biridir. Bunun cevabı aslında yukarıda verilse de şunları eklemek gerekir;

Pelet yüzey alanı çok fazla olduğu için hızlı yanmaktadır bu yüzden kontrollü yanması gerekir. Kontrolsüz yakıldığı takdirde bacadan ısı kaybı olacaktır ne kadar kontrollü olursa peletten o kadar randıman alınmaktadır. Pelet brülörlerinin asıl olayı kontrollü yanma sağlamaktır bununla birlikte pelet kazanlarının verimi de artmaktadır 2017 yılında %97 verim ile çalışan kazanlar üretilmeye başlamıştır. Bu konular baz alındığında görülen o ki kontrolsüz yanan kazan ve sobalarda pelet tüketimi fazla olduğundan karlılığı pek fazla olmamaktadır.               Bunlarla birlikte ne yazık ki Türkiye’de bilinçsizce yapılan peletler, pelet kazanları ve pelet sobaları vardır.

              Pelet sobası (kazanı) alırken nelere dikkat edilmeli?

               Birincisi sobanın verim oranı alacağınız firmalara soba verimliğiniz kaç ve belgeniz var mı ve servis ağı bunlara dikkat edilmesi lazım daha kapsamlı bilgi için hangi pelet kazanı sayfasına bakınız.

                Neden Biopa Pelet;

2013 yılında sektöre Romanya’da başlanılmış ve 2013 kışında Türkiye’de yerli presle üretime başlamıştır.

# Pelet Üretimi ile ilgili gerekli tecrübeye sahibiz

# Pelet üretimimizde kullandığımız ağırlıklı hammadde göknar talaşıdır. Göknar Türkiye’de bulunan iğneli (Çam) ağaçlar arasında en fazla kaloriye sahip türdür 4500 Kcal.

# Ürünler kurutulurken nerdeyse hiçbir firmanın bilmediği karbonizasyon olayına dikkat ederek ürünün içindeki yanmada ve ısı değerinde çok etken olan metan ve karbonmonoksit gazlarını hammaddenin dışına atmadan kurutmasını sağlar.

# Çuvallarda normal elemenin arkasında birde çuvallama yapılırken eleme gerçekleştirilir ve toz asgari düzeye indirilir.

# İthal preste basılan ürünlerimiz Avrupa standartlarında sıkıştırma oranına sahip olduğundan m³ 650-750 Kg gelmektedir. Helezonlarda yada geçiş sistemlerinde kesinlikle tıkanma yapmaz kolay kırılır ve çabuk dağılmaz.